Kasvojen hoito


Normaali iho

Normaali iho on pehmeä, sileä ja kimmoissa. Ihossa on riittävästi kosteutta ja verenkierto on hyvä. Rasvantuotanto on tasapainossa, jolloin iho ei ole kuiva eikä rasvainen. Yksittäisiä mustapäitä voi esiintyä nenän tai leuan alueella.

Kuiva iho

Kuiva iho on ohut ja kiristävä ja voi hilseillä. Kuivuus johtuu ihon riittämättömästä talintuotannosta, joka johtaa ihon kosteuspitoisuuden alenemiseen. Kuivan ihon hoidossa erityisen tärkeää on huolehtia riittävästä kosteutuksesta sekä kuolleen ihosolukon poistamisesta.

Rasvainen ja sekaiho

Rasvaisen ihon talineritys on runsasta ja ihossa on mustapäitä ja näppylöitä. Vaikka iho on rasvainen, ihon pinta voi olla kuiva. Sekaihossa on sekä rasvaisia että normaaleja tai kuivia alueita. Kasvojen keskikolmio, ns. T-alue, on rasvainen ja iho on muuten normaali tai kuiva. Rasvaisilla alueilla on mustapäitä ja muita epäpuhtauksia. Ihon kosteuspitoisuus on alentunut. Rasvaisen ja sekaihon hoidossa tärkeää on ylimääräisen talin poistaminen, ihon kosteuttaminen sekä yksittäisten epäpuhtauksien hoitaminen.

 

Herkkä iho

Jokainen ihotyyppi voi olla herkkä iho. Herkkä iho punoittaa ja ärtyy helposti. Herkkää ihoa tulee hoitaa hellävaraisilla tuotteilla ärsyttäviä ainesosia välttäen.

Ikääntyvä iho

Ihon vanheneminen alkaa jo noin 30 vuotiaana. Ikääntyvä iho ohenee ja kärsii kosteuden puutteesta. Ihoon ilmestyy ilmeryppyjä ja juonteita erityisesti silmäkulmiin, otsaan, suupieliin ja kaulaan. Iholle voi tulla myös pigmenttimuutoksia ja couperosaa.

Pintakuiva iho

Kaikki ihotyypit, normaalia ihoa lukuun ottamatta voivat olla kosteusköyhiä tai kärsiä ajoittain siitä. Kosteusköyhän ihon pinnassa on kevyttä hilseilyä. Ihoa suojaava hydrolipidikalvo on ohentunut ellei suorastaan rikki. Tällöin vesi ei sitoudu ihoon vaan haihtuu ohuen hydrolipidikalvon läpi. Pintakuiva iho voi muuttua helposti herkäksi ja ärtyneeksi. Hoidossa tärkeää on huolehtia ihon riittävästä kosteutuksesta sekä kuolleen ihosolukon poistamisesta ihon pinnalta.

Couperosa iho ja maksaläiskät

Ihon pintaverenkierto on couperosa-ihossa heikentynyt. Seinämiltään heikentyneet verisuonet laajenevat ja syntyy tukoksia, jotka ihon pinnalla näkyvät selkeänä punoituksena. Maksaläiskät ovat ihon hyvänlaatuisia pigmenttimuutoksia. Oikealla hoidolla värimuutoksia voidaan vaalentaa, jopa poistaa.