Koiran ummetus

vanha_koira.jpg

Ummetuksesta puhutaan, kun koira on usean päivän ajan ulostamatta. Yleensä taustalla on vähäinen kuidun ja nesteen määrä sekä liikunnan puute.  Vakavampia ulostamista vaikeuttavia tekijöitä ovat vierasesineet suolessa, suuret loismäärät, kasvaimet sekä erilaiset tulehdukset suolistossa - nämä kuuluvat eläinlääkärin hoitoon.

 

Ummetuksen hoito

Muutaman päivän kestänyttä ummetusta voi hoitaa kotikonstein. Kuitupitoisen ruoan määrää lisätään pysyvästi ja koira houkutellaan juomaan tavallista enemmän vettä. Liikunnan määrää lisätään jos mahdollista.

 

Laksatiivit

Ulostemassaa voi pehmentää lääkkeellisillä laksatiiveilla, joita saa apteekista. Annostus on 1 ml / 4,5 kg kolme kertaa päivässä. Annostusta pienennetään, jos uloste menee liian löysälle. Jotta laksatiivit toimivat kunnolla, on riittävästä veden juonnista huolehdittava.

 

Parafiiniöljy

Ulostemassaa voidaan liukastaa parafiiniöljyllä, jota annetaan 1 ml / kg 2 - 3 kertaa vuorokaudessa. Öljyn voi antaa pieninä erinä mittaruiskulla tai lisätä ruuan joukkoon. Ruiskulla annettaessa on noudatettava varovaisuutta, ettei koira vedä öljyä keuhkoihin.

 

Koska parafiiniöljy heikentää ravinteiden imeytymistä suolesta, sitä ei tule käyttää yli kahta vuorokautta pidempään. Parafiiniöljy voi estää myös lääkeaineiden imeytymistä. Keskustele siis parafiinin sopivuudesta eläinlääkärin kanssa, jos koirallesi on määrätty lääkkeitä.

 

Jos ummetus jatkuu hoidosta huolimatta, koira oksentelee tai on väsyneen oloinen, ota yhteys eläinlääkäriin.

 

Farmaseutti ja eläintenhoitaja Vilma Jylkkä

Jämsän apteekki 2013